Sosyal Medya

Dünya

Türkiye’den ABD'ye operasyon teklifi!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin ABD’ye Mümbiç’te bir sınır ötesi operasyon önerisi yaptığını açıkladı.



BM ortaklığıyla gerçekleÅŸtirilen En Az GeliÅŸmiÅŸ Ãœlkeler Zirve toplantısı kapsamında Antalya’da bulunan DışiÅŸler Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, aralarında AKÅžAM’ın da bulunduÄŸu bazı gazetelerin gündeme iliÅŸkin sorularını yanıtladı.  
 
Ä°NCÄ°RLÄ°K KAPANACAK MI? 
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Washington’un, PKK’nın Suriye kolu PYD’ye verdiÄŸi destek nedeniyle gündeme gelen, “Ä°ncirlik Ãœssü’nün ABD Güçlerine kapatılması” tartışmasını ise, “Biz iÅŸin bu noktaya gemesini (Ä°ncirlik Ãœssü’nün kapatılması) arzu etmeyiz doÄŸrusu. Ama ABD’ninde bunun gereÄŸini yapması lazım ve terör örgütüne destek vermemesi lazım” dedi. 
 
PYD RUSYA’NIN KONTROLÃœNDE 
 
“ABD ÅŸu anda PYD’yi, “Ilımlı muhalefete saldırmayacak” diye söylüyor. Ä°ÅŸine geldiÄŸi yerde de zaten PYD, ABD’yi dinlemiyor. Çünkü esasında Rusya’nın kontrolünde. Ama ikisinden de destek alıyor.” ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye Demokratik Güçleri ile PYD’nin ayrıştırılmasının ardından, Arap Güçleri’nden oluÅŸan muhalefetin Cerablus’a girebileceÄŸini vurgularken, “Türkiye’nin, ABD’nin hatta Fransa, Ä°ngiltere, Almanya gibi müttefiklerin de özel güçleri bunlara destek versin” diye konuÅŸtu. 
 
ABD’nin HIMARS füze sistemleri Mayıs’ta Türkiye’ye gelecekti. Åžimdi AÄŸustos demeye baÅŸladılar. ABD, vardığımız anlaÅŸmada ne yazık ki sözünü tutmuyor.
 
Bu anlaÅŸmaları uygulamak yerine gidip YPG arması takıyorlar. Yaptıkları gerçekten müttefikliÄŸe de sığmaz. Dürüstlüğe de sığmaz. Tam bir çifte standart ve ikiyüzlülük. 
 
Mümbiç Cebi için kuzey cephesi 
 
Amerikalılar, “Rakka’yı rejim ele geçirecek acele edelim” söylemleri ile Suriye’nin geleceÄŸi bakımından çok tehlikeli bir sürece PYD ile giriyorlar. Biz kendilerine uyarılarımızı yaptık. Åžu anda, muhaliflerin 98 kilometrelik alanda Afrin yönünde, önemli bir ilerlemesi var. 
 
TEPKİMİZ TERÖRE
 
ABD  ile bizim özel güçlerimiz de  birleÅŸirse, Cerablus tarafından güçlü bir cephe açılabilir ve muhaliflerle birlikte Mümbiç Cebi temizlenerek kapatılır. Böylece Rakka’ya doÄŸru ilerlenebilir.  Maalesef hem Rusya, hem de ABD bir terör örgütünü ortak olarak görüyorlar ve destek veriyorlar. Tepkimiz buna yönelik. 
 
2. cephe açılsın ama pyd olmasın
 
Bizim ABD ile görüştüğümüz konu ÅŸu: Mümbiç Cebin’in bir an temizlenip, kapatılması. Bu anlamda operasyona hız vermek ikinci bir cephenin açılması. Biz de, “tamam” diyoruz “ikinci bir cephe açılsın, ama PYD ile açılmasın. 
 
TEPKÄ°MÄ°ZÄ° KOYACAÄžIZ 
 
Bir terör örgütü Türkiye’ye saldırıyor. ABD de bununla iÅŸbirliÄŸi yapıyor. Obama’nın tabiriyle model ortağımız. Model ortağımız Türkiye’ye terörist, silah gönderen bir örgüte sahip çıkmamalı. Bu konuda tabii ki ABD’ye tepkimizi koyacağız. ABD’nin terör örgütüne desteÄŸini kesip iÅŸbirliÄŸini bırakması lazım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.